maanantai 7. toukokuuta 2012

Wilin kuulumiset - pahanlaatuinen kasvain

Wili onkin kertonut jo missä mennään, mutta jotku toivoivat tarkempaa selostusta. Enpä minäkään sitä kyllä osaa antaa, mutta kerrataan mitä on jäänyt mieleen. Asioilla ei välttämättä ihan oikeita nimiä oo...

Tammikuu 2012 - Epäilys

Tammikuussa 2012 Wilillä oli jatkuvaa virtsaamistarvetta ja heräsi epäilys sokeritaudista. 24.1.2012 Jäbä kävi terveystarkastuksessa, jossa otettiin virtsa- ja verinäytteet. Eturauhanen oli hieman suurentunut, kun naapurissa oli ollut juoksut parhaimmillaan. Lannerangan alueella selkälihaksissa oli kireyttä ja vasen polvinivel oli paksuuntunut, polvessa oli aikaisemmin todettu alkavaa nivelrikkoa. Hoidoksi kipulääkettä ja hierontaa. Wilin virtsaamisongelmat loppuivat, kipulääkitys ja hieronta auttoivat.

25.1.2012 saatiin näytteidentulokset. Wilin pieni verenkuva (punasolut, valkosolut, verihiutaleet) oli normaali. Samoin kaikki seerumiarvot. Virtsanäyte ei kasvanut bakteereja ja oli ok. Terve mies.

Helmikuu 2012 - Ensimmäinen kasvain ja huonot uutiset

Ensimmäinen havainto 29.1.2012 otetuista valokuvista.

Eläinlääkäri tutki silmän helmikuun alussa. Vasemman silmän sidekalvolla oli kasvainmuutos. Keskusteltua toisen lääkärin kanssa, päätettiin patti leikata. Kasvain poistettiin 9.2.2012. Silmänkulma jouduttiin aukaisemaan, siihen tuli muutama tikki. Kasvain lähetettiin patologille. 

Sidekalvon kasvain 7.2.2012

 Wili leikkauspäivän iltana 9.2.2012

Tikit poistettiin 20.2.2012. Wili toipui leikkauksesta nopeasti ja oli "elämänsä" kunnossa.

Patologin vastaus saatiin 29.2.2012.   
"DIAGNOSIS
Poorly differentiated malignancy, presumptive sarcoma; intraepithelial nesting of atypical cells noted focally is suggestive of melanosarcoma (amelanotic)"

Vastauksessa oli pitkä selostus ja kommettiosuus, mutta en sen sisältöä lähde arvuutteleen, kun ei tuo enkku oikein käänny ja ei muista mitä puhelimessa kerrottiin. Jos jotakin, kasvain oli 85 % todennäköisyydellä melanoomasarkooma, ilman pigmenttimuutosta ja kasvaimen solut tulivat osassa lähelle poisto reunaa.  Se uusii yli puolella ja osa lähettää etäpesäkkeitä imusolmukkeisiin ja keuhkoihin.

Maaliskuu 2012 - Kasvain uusii

10.3.2012 elämä hymyili ja silmä näytti hyvältä.

Viikolla 11 näkyi uusi kasvain ja kontrollikäynnillä 16.3.2012 eläinlääkäri totesi kasvaimen uusineen vilkkuluomen sidekudokselle. Leikkausaika oli 20.3.2012, leikkauksessa poistettiin vilkkuluomi ja kyynelrauhanen. Leikannut lääkäri totesi että, kyynelrauhasen poistaminen saattaa aiheuttaa kuivansilmän ja kasvaimen reunasta jäi niukka marginaali leikkauskohtaa. Poistettu vilkkuluomi lähettiin patologille, vaikka vastaus jo tiedettiin.

Jälleen wili toipui nopeasti (leikkaus ei vaatinut tikkejä) ja kaikki näytti olevan ok.

Patologin vastaus saatiin 17.4.2012
"DIAGNOSIS
Poorly differentiated malignancy with nesting of atypical cells noted in the overlying epithelium is strongly suggestive of melanosarcoma (amelanotic) arising within the third eyelid (nicitans)"

Vastauksessa oli jälleen paljon asiaa, mutta ei ne vieläkään jääneet mieleen. Silmälle huolellista seurantaa.

Toukokuu 2012 - Kasvain uusii jälleen

Ensimmäinen havainto kasvaimen uusiutumisesta viikolla 17. Eläinlääkärin kanssa keskusteltiin 27.4. ja 2.5.2012 puhelimessa vaihtoehdoista. Tämän jälkeen Wili kävi kontrollikäynnillä 3.5.2012, kasvain oli uusinut ulko kulmaan sidekalvolla ja poistetun vilkkuluomen poistokohtaan. Otettiin ohutneulanäyte leuan alaimusolmukkeesta. Alustavasti näyte näytti puhtaalta. Näyte lähetettiin kuitenkin vielä patologille.
Jos kasvainsolut eivät ole levinneet, mahdollinen hoitokeino: kasvaimen poisto laajoin marginaalein, poistettava ala- ja yläluomi laajasti sekä silmä ja silmäkuopan kudokset. Ennuste on huono.

Kasvain sidekalvolla ulkokulmassa 1.5.2012.

Tostaina 3.5.2012 silmä alkoi rähmimään ja on selvästi lisääntynyt. Kuvassa kasvain 6.5.2012.
Nyt odotellaan vielä näytteen tulosta ja mietitään vaihtoehtoja, joista mikään ei näytä hyvältä. Melanoomasarkooma on ilmeisesti melko harvinainen silmän sidekalvolla. Pika etsinnällä en niistä netistä ainakaan suomeksi löytänyt mitään tietoa.

Kaikesta huolimatta, Wili on kuitenkin muuten vielä elämää täynnä ja täysillä menossa mukana.

4 kommenttia:

 1. Näitä terveysasioita tarkkaan sammareilla seuraavana tyyppinä on pakko sanoa, että eka tapaus minunkin pitkällä urallani. Näköjään aurinko ei ole ainoa melanooman syy. Melkein olisin sitä mieltä, että jos imukudos on edellen normaalia solukuvaltaan, poistattaisin koko silmän. Koirakin pärjää hyvin yhdelläkin silmällä, jopa sokeana tutussa ympäristössä. Tuntuu ikävän ärhäkältä tuo kasvainkudos. Kukaanhan ei tiedä, miten laajassa käytössä onkogeenit (syövälle altistavat) jo ovat koiran eri kudoksissa. Muista lähettää raportti jutusta jalostustoimikunnalle! T: Hanne A.

  VastaaPoista
 2. Eksyin sivulle tutun sivujen kautta...Jos koira voi selvitä silmän poistolla niin minäkin kallistuisin siihen...yhden tuttavan koiralla todettiin perinnöllinen silmäsairaus jonka vuoksi sokeutui ja silmänpaineiden vuoksi tuli kovat kivut, loppujen lopuksi molemmat silmät poistettiin. Itse asiassa se ei ole niin järkyttävää miltä kuulostaa. Tästä on ainakin 5v aikaa ja koira porskuttaa terveenä menemään, mustasta naamasta ei edes heti huomaa että jotain puuttuu, niin hyvin koira muiden aistien avulla liikkuu...:)
  Marika

  VastaaPoista
 3. Tsemppiä Wilille ja kaikkea parempaa tulevaisuuteen!

  Tuisku-veli ja muu poppoo

  VastaaPoista
 4. Kiss me hard & fuck me harder! Hey, i am looking for an online sexual partner ;) Click on my boobs if you are interested (. )( .)

  VastaaPoista